Zwangerschap

Positieve zwangerschapstest

Je bent zwanger! Misschien heb je er al heel lang op moeten wachten, of komt het als een volslagen verrassing. Hoe dan ook verandert er vanaf nu heel veel bij jou. De groei van je baby is nu prioriteit nummer 1. Dit betekent dat er extra bloed wordt aangemaakt, je baarmoeder gaat groeien, je hormonale balans verandert en zelfs je spijsvertering van slag kan raken. Ook emotioneel kan er veel met je gebeuren en vooral stress heeft invloed op je lichaam ende groei van je baby. Misschien maak je je vaak zorgen of het goed gaat met je baby of voel je stress omdat je werk te zwaar is nu je zo vermoeid bent.

Dan ben je op zoek naar iemand die zowel met een stuk verloskundige kennis, als vanuit de complementaire geneeskunde jou in deze belangrijke periode ondersteunt.

Zwanger blijven

Heb je al eerder een zwangerschap gehad die helaas in een miskraam is geëindigd, dan zijn vooral de eerste weken enorm spannend. Gaat het deze keer wel lukken? Natuurlijk is met acupunctuur de kwaliteit van het embryo niet te veranderen, maar we kunnen tijdens de eerste behandelingen wel alles op alles zetten om de bloedtoevoer naar de baarmoeder zo vloeiend mogelijk te maken, waardoor het zich ontwikkelend vruchtje een optimale omgeving heeft om in te groeien. De emotionele rust wordt niet vergeten, waardoor deze spannende periode toch makkelijker voorbij zal gaan.

Eerste trimester

Hoe blij je ook bent met je zwangerschap, betekent dit niet dat je je altijd even goed voelt in de eerste paar maanden. Je bent bijvoorbeeld misselijk, soms op het extreme af. Of bent erg vermoeid waardoor je met moeite je werkdag door komt. Wat het extra uitdagend maakt is dat je omgeving vaak nog niet op de hoogte is.

Een acupunctuurbehandeling kan dan precies datgene zijn dat je nodig hebt om je weer goed te gaan voelen en zelf een dynamisch evenwicht te vinden, zodat je beter met de veranderingen om kan gaan.

Zwangerschapsklachten

Na de eerste maanden komt er bij veel vrouwen een nieuw soort energie vanaf het tweede trimester. Als dit voor jou anders is en je merkt dat je toch klachten hebt die je in je dagelijks functioneren belemmeren, dan ben je op zoek naar iemand die zowel vanuit verloskundig inhoudelijke kennis met je meedenkt, maar ook naar iemand die een praktische oplossing heeft voor de klachten die jij ervaart. Denk bijvoorbeeld aan

 • bandenpijn
 • bekkenpijn
 • rugpijn
 • slapeloosheid
 • extreme vermoeidheid
 • migraine
 • misselijkheid
 • maagzuurof zuurbranden
 • constipatie of diarree
 • hoge bloeddruk
 • veel harde buiken
 • vocht vasthouden,
 • aambeien,
 • zwangerschapsjeuk of cholestase
 • angst voor de geboorte of psychische klachten.

Beter is het om tijdens de gehele zwangerschap zo min mogelijk medicatie te nemen, omdat dit een invloed kan hebben op je ongeboren kind. Acupunctuur, voeding, supplementen en visualisatie brengen weer balans in lichaam en geest waardoor je belastbaarheid wordt vergroot en je meer van je zwangerschap kan genieten.

Emoties tijdens de zwangerschap

Door je zwangerschap verandert je hormonale balans. Misschien huil je wel makkelijker, en ben je gewoon veel gevoeliger afgesteld. Dergelijke zwangerschapsgerelateerde emoties noem ik ‘zwanger stabiel’. Zijn je emoties veel sterker en hebben ze een grote invloed op jouw dagelijks functioneren, is het aan te raden een afspraak te maken. Door middel van een goede begeleiding is het mogelijk om bijvoorbeeld je angsten onder controle te krijgen.

Ook kan het zijn dat je depressief bent. Dan merk je bijvoorbeeld dat je niet kan genieten van je zwangerschap, je geen energie hebt, snel geïrriteerd bent, piekert, of je schuldgevoelens hebt die zich opstapelen. Misschien maak je je wel zorgen om een postnatale depressie of twijfel je wel of je als moeder geschikt zal zijn om voor je kindje te kunnen zorgen. Het is belangrijk om niet met deze gevoelens door te lopen, maar hierin hulp en begeleiding te vragen.

Stuit

Als jouw kindje met het kopje omhoog ligt vanaf de 32e week van je zwangerschap, wordt er over een stuitligging gesproken. De meeste vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging bevallen met een keizersnede. Alhoewel stuit een variatie is op normaal, kan moxatherapie helpen dat je kindje zich omdraait, zodat de kans is op een natuurlijke bevalling wordt vergroot.

Behandeling met moxa is een warmtebehandeling: het is pijnloos en gemakkelijk thuis uit te voeren. Omdat een baby met het hoofdje naar boven ook een vorm van onbalans is, heeft Elisabeth altijd een persoonlijk consult waarin de gehele situatie grondig wordt bekeken, omdat er ook gevallen zijn waarbij moxa wordt afgeraden. Als iets kan baten, kan het namelijk ook schaden.

De werking van moxa wordt uitgelegd en techniek van moxeren wordt voorgedaan, waardoor de moxa zelf thuis makkelijk toe te passen is. Elke stuitbehandeling wordt met een visualisatie gecombineerd, waardoor je als aanstaande moeder nog meer in balans zal komen.

Voordelen van geboortevoorbereiding met acupunctuur

 • Verlaging van je stressniveau
 • Extra kennis over de werking van je lichaam tijdens de geboorte
 • Grotere kans dat je voor 42 weken bevalt
 • Makkelijk toepasbare ademhalingstechnieken
 • Snellere ontsluiting
 • De bevalling duurt korter
 • Pijn tijdens de bevalling is beter op te vangen
 • Post-partum herstel gaat beter
 • de borstvoeding komt sneller op gan

Inleiden van de bevalling met acupunctuur

Het is mogelijk om met acupunctuur de bevalling op gang te brengen. Weet wel dat acupunctuur geen wondermiddel is en dat er soms meer behandelingen nodig zijn. Acupunctuur en hypnose brengen je lichaam en geest in balans waardoor ze optimaal samenwerken; maar je kindje en je lichaam bepalen uiteindelijk zelf wanneer ze er klaar voor zijn.

Elisabeth bereidt je lichaam liever rustig voor op een bevalling, dan te grote druk op jou en de baby te zetten. Zo gaat de overgang van zwanger naar bevallen namelijk veel harmonieuzer. Toch is het soms gewoonweg nodig om tijdig te bevallen om een medisch traject te voorkomen. Elisabeth heeft hier dan ook veel ervaring mee en de resultaten zijn heel positief!

Behandelplan tijdens de zwangerschap

Het uiteindelijke behandelplan hangt af van de individuele beoordeling in het eerste consult. Doel zal zijn om met zo min mogelijk behandelingen zo snel mogelijk de balans te herstellen. Vrouwengeneeskracht biedt een integrale benadering waarin oosters en westers medische kennis hand in hand gaan.

Doordat Elisabeth verloskunde heeft gestudeerd, jarenlang de cursus HypnoBirthing heeft gegeven, meerdere geboortes heeft bijgewoond en als acupuncturist in zwangerschap & geboorte is gespecialiseerd, weet ze een persoonlijk behandelplan op te stellen dat je je met zo min mogelijk inspanning een maximaal resultaat geeft.

Meer weten? Bel 06-41832390 voor vragen of boek een afspraak

Overzicht