Luisteren is de eerste stap op weg naar heling

Als je hulp zoekt bij het bereiken van jouw gezondheidsdoel, is het van belang dat je weet dat de essentie van jouw  hulpvraag gehoord wordt.

Waarom is luisteren belangrijk?

In een behandeltraject ontmoeten therapeut en cliënt elkaar. Net als in elke relatie moet je elkaar leren kennen en gebruik je je zintuigen om over en weer zo veel mogelijk informatie te krijgen. Luisteren heeft als doel om een band opbouwen. Om informatie te verzamelen en om de gevoelens of motivatie van iemand te weten komen.

Voor mij betekent luisteren met volledige aandacht bij de ander te zijn, waardoor ik zo goed als mogelijk te weten kom wat ik nodig heb om tot een succesvol behandeltraject te komen.”

Door goed te luisteren, lukt het me om de kaf van het koren te scheiden. De meest relevante informatie boven tafel te krijgen. Om verder onderzoek te doen als dat nodig is.

Manieren van luisteren

Er zijn verschillende manieren van luisteren.
Echt horen wat er gezegd wordt gaat verder dan de woorden die gevormd worden.

Ik luister naar de klank van de stem. De felheid en de toon.

Ik luister naar de signalen die het lichaam van mijn cliënte aangeeft.

Ik luister met mijn ogen. Ik neem waar en observeer.

Ik luister met mijn handen door te voelen.

Ik luister met mijn hart. Wat zegt mijn intuïtie? Wat is mijn gevoel op het verhaal dat mij verteld wordt?

Door mijn eigen signalen serieus te nemen, door te luisteren naar wat er bij mij op dat moment speelt, geef ik mijn gesprekspartner impliciet het voorbeeld hetzelfde te doen.

Luisteren is de eerste stap op weg naar heling

In mijn ervaring is de kunst van het luisteren de eerste stap op weg naar genezing.
Luisteren naar wat er wordt gezegd en horen wat er niét wordt gezegd. Onbevangen luisteren, zonder vooraf bedachte standpunten of inzichten over de ander.

Luisteren naar het gevoel dat met de woorden wordt meegezonden. Open staan voor het verlangen of de wens die soms onbewust wordt gedeeld.

Daarom houd ik ook niet van email. Ik spreek mensen graag persoonlijk omdat dit mij een veel beter contact geeft.

Ik kan dan met aandacht zijn bij dat wat is. Extra vragen stellen indien nodig. Stiltes laten vallen die soms meer zeggen dan alle woorden bij elkaar. Gewoon waarnemen. Zonder oordeel.

Hoe zorg je dat er naar jou geluisterd wordt?

Voordat je de eerste intake hebt, krijg je van mij digitaal een vragenlijst toegezonden. Door die lijst in te vullen, denk je na over hoe het met je gaat. Dat betekent dat er een moment van zelfreflectie is: “hoe gaat het met mij en wat wil ik met het behandeltraject bereiken?” Als je daar zelf over na hebt gedacht, kan je het ook beter onder woorden brengen.

Elk gesprek is een interactie. Ik wil dingen over jou te weten komen. Jij moet kunnen merken dat ik jou kan helpen in jouw hulpvraag. Dat betekent dat je ook vragen moet willen stellen aan mij als dingen je niet duidelijk zijn.

Wees soms gewoon even stil. Je kan de tijd gebruiken om je gedachten op een rijtje te zetten, en je af te vragen hoe je je voelt.

Luister ook naar je eigen lichaamstaal. Wat vertelt je onderbuikgevoel? Wat zegt je non-verbale communicatie? Vaak zie ik bij cliënten tijdens het gesprek een opening in hun houding, doordat ze zich op hun gemak voelen. Tijdens de behandeling zie ik vaak ook ontspanning komen. De ademhaling die vertraagt, of ogen die meer gaan glanzen.

Doordat ik vaak metaforen gebruik, worden ingewikkelde zaken op een heldere en goed te onthouden manier uitgelegd. Daardoor luister jij makkelijker, omdat je begrijpt wat het plan van aanpak is en waarom.

Laat de resultaten spreken

In de periode tussen de behandelingen in, nodig ik je uit om nog beter naar jezelf te gaan luisteren. Elke keer stel ik vragen die tot doel hebben om beter naar je lichaam te kijken en luisteren. Zo leer je de veranderingen waarnemen. Hierdoor wordt het makkelijker om tijdens de loop van het behandeltraject bij te sturen.

Elke afspraak zullen we ook terugkomen op de reden dat je onder behandeling bent gekomen. Door te kijken waar je nu staat en je te herinneren waar je vandaan komt, zie je welke stappen je hebt gemaakt.

Je zal merken dat doordat ik naar je luister, jij naar jezelf gaat luisteren. Doordat ik vertrouwen heb in jouw lijf, ga jij weer vertrouwen in je eigen lijf krijgen.

Zo is het luisteren de eerste stap op weg naar het bereiken van jouw gezondheidsdoel.

Deel deze blog via:

Geef een antwoord