Herstel na de zwangerschap

Post-partum herstel

Veel vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, letten bewust op hun leefstijl en voeding in die belangrijke periode. Om er na de geboorte van de baby achter te komen dat ze door de zwangerschap, geboorte en de zorg voor de baby (het vele voeden en ’s nachts vaak wakker zijn) langzaam, maar zeker chronisch uitgeput raken.

Vanuit Chinees oogpunt is de essentie die in de Nieren opgeslagen ligt – de Jing – , de basis van ons bestaan. Deze essentie krijgen we vanaf de geboorte mee en vullen we heel mondjesmaat aan. De Jing is weer de basis voor Nier Yin en Yang, die een belangrijke rol spelen tijdens de zwangerschap. Moeders Jing en bloed zorgt voor de ontwikkeling en groei van de baby en ook door middel van borstvoeding ondersteunt de moeder middels getransformeerd bloed haar baby. Dit komt vaak ten laste van de batterij van de moeder.

De (yinne) Nier energie heeft vanuit westers perspectief een verwantschap met het parasympatische zenuwstelsel en beïnvloedt de inwendige organen. Het parasympatisch zenuwstelsel stimuleert de stofwisseling, de celregeneratie en de opbouw van onze lichaamsreserves; er is optimale werking als het lichaam in rust is, in slaap toestand of in geestelijke meditatieve toestand verkeert.

Chronische vermoeidheid voorkomen

Om chronische vermoeidheid te voorkomen en zelfs de batterij weer een beetje op te laden in het 1e jaar na de geboorte is het belangrijk om bewust die dingen te doen die het meeste energie opleveren.

Neem je activiteiten onder de loep. Wat is echt belangrijk?

  • Is het mogelijk om kleine pauzes in te lassen, waardoor je lichaam sneller even kan opladen? Maak een planning en plan ook vrije tijd in.
  • Kan je overdag slaap inhalen door met de baby mee te slapen? Kan je doordeweeks een aantal keer per week vroeg naar bed?
  • Is het mogelijk (zelf)massage te doen, bijvoorbeeld van je onderbuik? 5 minuutjes is al voldoende om endorfines aan te maken waardoor je lichaam instant ontspant. Waar endorfines zijn is geen adrenaline of cortisol.
  • Is het mogelijk om elke dag (met de baby in de draagdoek) een uurtje te gaan wandelen? Buiten zijn, frisse lucht inademen zorgt voor verbinding plus ontspanning.
  • Hoeveel tijd breng je achter beeldscherm en telefoon door? Dat put je Nier energie vaak uit en haalt je uit het hier en nu.
  • Is het mogelijk kleine meditaties te doen? Power naps? Je geest zo programmeren dat je lijf zich met elke seconde rust oplaadt?

Ik heb bv nooit een jetlag doordat ik mijn lijf heb geïnstrueerd dat elke minuut die ik slaap of rust, door mijn lijf als 5 minuten wordt ervaren. Dus met 1,5 uur rust, denkt mijn lijf 7,5 rust gehad te hebben. Handig!

Lukt het om nog wat creatief bezig te zijn, waardoor je gedachten tot rust komen.

Jezelf voeden

Blijf jezelf voeden door voldoende (lauwwarm) water te drinken. Liefst in kleine slokjes per keer. Het is namelijk heel belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven, zeker als je borstvoeding geeft.

Voedt je Nieren door voedsel te eten dat dezelfde vorm heeft: kidney bonen, zwart sesamzaad, zonnebloempitten, walnoten, etc. Denk ook aan een miso soepje tussen de middag, of gebruik eens wat extra tamari. Deze zout-achtige smaak is gekoppeld aan de nieren en voedt op een diep niveau. Ook zeewier en schaaldieren zijn aan te raden. Verbeter je bloedkwaliteit door regelmatig te eten, eieren en wat rood vlees, donkergroene groentes, abrikozen & vijgen te eten en brandnetelthee te drinken. En neem een een hoge dosering vitamine D3: dat komt niet alleen jezelf ten goede, maar komt ook in borstvoeding terecht.

In de herfst en in de winter ben ik een groot voorstander van bottensoep. Koop een slow cooker, mik de botten of hele kip met een ui, knoflook, thijm, gember, kruidnagel, wortel, selderij en wat zout erin en 24u later is het klaar. Is dit te veel werk voor je, schakel dan hulplijnen in. Er is vast wel een mama of vriendin die dit voor je wil doen.

Natuurlijk ben je ook welkom in de praktijk om weer op te laden door middel van (laser) acupunctuur en visualisatie.

Ik wens je een spoedig herstel!

Deel deze blog via:

Geef een antwoord