Acupunctuur na keizersnede

Keizersnede

In Nederland komt ongeveer 17% van de kinderen ter wereld via een keizersnede. Alhoewel dat een lager percentage is dat in de meeste westerse landen, betekent dit nog steeds dat bijna 1 op de 6 vrouwen het moederschap met een heftige buikoperatie begint.

De implicaties van een keizersnede zijn best groot; zowel op korte als op lange termijn. Vaak zijn moeders noodgedwongen enige tijd gescheiden van hun baby, maar postoperatief komen er ook nogal wat pijnklachten voor, die regulier verholpen worden door pijnstillende medicatie. Mede vanwege mogelijke bijwerkingen heeft dit een enorme invloed op het gestel en herstel van de moeder na de operatie. Komt daar nog eens bij, dat ze ook nog aan het ontzwangeren is en aan een nieuw kindje en bijbehorend ritme moet wennen.

Om deze overgang zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, zou het voor veel moeders fijn zijn om zo min mogelijk medicatie als mogelijk is in te zetten bij het herstel.

Acupunctuur na keizersnede

Onderzoek heeft nu uitgewezen dat acupunctuur helpt om postoperatieve pijn als gevolg van een keizersnede te verlagen. De totale groep waar dit onderzoek over spreekt bedraagt 60 personen. De ene groep kreeg pijnbestrijding met behulp van Sufentanil en de andere groep middels acupunctuur en meer in het bijzonder de punten Maag 36 en Milt 8. Beide punten spelen een belangrijke rol in het balanceren van het (onderbuik) gebied en zorgen voor de vermindering van buikpijn -en gynaecologische pijn, en zijn bij uitstek geschikt om buik en baarmoeder te laten herstellen en de bloedkwaliteit in die regio te verbeteren.

Effectieve pijnreductie door acupunctuur

Het onderzoek had als uitkomst dat acupunctuur veilig en effectief is in de postoperatieve pijnreductie. Aanbeveling is dat er aanvullend onderzoek plaats zou vinden om bovengenoemde constateringen te bevestigen.

Helaas is het in Nederland bijna niet mogelijk om ten tijde van de operatie de pas bevallen mama middels acupunctuur te ondersteunen. Maar eenmaal thuis kunnen we ze wel ondersteunen.

Ervaring bij herstel na keizersnede

Mijn ervaring en ook de ervaring van veel lotgenoten heeft me geleerd, dat er 6 weken postpartum geen centraal loket meer is waar deze vrouwen terecht kunnen. De nacontrole bij de gynaecoloog is geweest en ook de verloskundige is niet meer ‘in the picture’. Maar écht goed voelt de jonge moeder zich nog niet.

Pijnklachten en bloedingen na keizersnede

Uit onderzoek van het VU-mc blijk dat er jaarlijks zo’n 5000 vrouwen last blijven houden van (tussentijdse) bloedingen na een keizersnede. Niet zelden heeft de moeder ook last van pijnklachten of een verdoofd gevoel bij het litteken, stemmingswisselingen, depressie, moeilijkheden met slapen, ongewenst urineverlies, een niche, verklevingen rondom de baarmoeder of zelfs moeite met zwanger worden bij een nieuwe kinderwens.

Middels een luisterend oor, verbetering van de doorbloeding naar het litteken, acupunctuur, ontspanningsoefeningen en lichaamsgerichte oefeningen heb ik een uitgekiend programma ontwikkeld waardoor de moeder zichzelf naast de zorg voor een jong gezin weer op kan laden en helemaal kan herstellen.

Het zou super zijn als ik de goede resultaten die ik in de praktijk behaal ook middels onderzoek zouden kunnen aantonen. Dat is voor de toekomst. Eerst maar eens bewustzijn en aandacht voor deze vergeten groep creëren, dan volgt de rest hopelijk vanzelf.

Post-partum herstel na keizersnede

Meer weten over wat ik voor jou kan betekenen bij post-partum herstel na een keizersnede?

Klik hier: http://vrouwengeneeskracht.nl/contact/boek-een-afspraak

Deel deze blog via:

Geef een antwoord