15 tips voor een natuurlijke detox

De maatregelen die we met zijn allen op dit moment moeten nemen om het Corona virus in te dammen, bieden misschien ook nieuwe mogelijkheden.

Nu ons sociaal contact met anderen beperkt wordt, is het bij uitstek de tijd om de blik naar binnen te richten en een grote schoonmaak te houden: letterlijk en figuurlijk.

Deze periode van thuis zijn, valt samen met de start van een nieuw seizoen: de lente. De dagen worden langer en de voorbode van de nieuwe energie stroomt door ons lijf. De behoefte aan een grote schoonmaak ontstaat: het huis wordt aan kant geruimd en de tuin wordt in orde gebracht voor de immense transformatie die de lente met zich meeneemt.

Juist na de winter is het belangrijk om ook met een schoonmaak van je eigen lijf te beginnen: een zogenaamde detox. Nu we toch aan sociale onthouding moeten doen, is een detox vrij eenvoudig in je huidige leven in te bouwen.

Een detox is belangrijk voor je lever

In onze westerse samenleving kom je onbewust met veel schadelijke stoffen in aanraking. Onze lever kan gelukkig heel veel gifstoffen verwerken.

De lever filtert afvalstoffen uit het bloed die door andere delen van het lichaam zijn geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is melkzuur, dit ontstaat bij verbranding in de spieren. De lever kan afvalstoffen omzetten tot niet-schadelijke stoffen of stoffen die in het lichaam kunnen worden hergebruikt. Ook kunnen via de lever en de gal afvalstoffen direct naar de darmen worden afgevoerd en uitgescheiden.
Daarnaast is de lever verantwoordelijk voor de productie van belangrijke eiwitten en voor de productie en opslag van energie en brandstoffen.

Als de lever langzaam overbelast raakt, worden deze functies niet meer optimaal uitgevoerd . Dan kiest je lichaam ervoor bijvoorbeeld voor om gifstoffen die niet kunnen worden omgezet, op te slaan in je organen, spieren, gewrichten en je vetweefsel. Als dit gebeurt kan je het merken aan vermoeidheid, een slechte adem, een onzuivere huid of een onaangename lichaamsgeur.

Om te voorkomen dat je lichaam langzaam ziek wordt, is het dus belangrijk om jouw lichaam te helpen bij het natuurlijke reinigingsproces.

Waarom is een goede voorbereiding van een detox belangrijk?

Tijdens een detox komen er veel van de afvalstoffen tijdelijk in je bloedbaan terecht en vormen een extra belasting voor je lichaam. Het is verstandig om een detox goed voor te bereiden en juist uit te voeren zodat je lichaam optimaal beschermd is.

De ontgiftingsverschijnselen die hierbij ontstaan zijn in de wetenschap bekend als de “Herxheimer Reactie”, en deze kunnen gepaard gaan met symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of stemmingswisselingen.

Een natuurlijke detox

Je kan natuurlijk heel rigoureus gaan detoxen , maar een strenge detox is niet alleen moeilijk vol te houden, maar ook niet aan te raden om zonder goede begeleiding zelf uit te voeren. Wil je dat wel, dan raad ik je aan om een keer een afspraak in te plannen om een plan op te maken dat specifiek op jouw situatie is afgestemd.

Ik sta een natuurlijke ontgifting voor: een milde detox die bestaat uit het eten van voedsel met een hoge voedingswaarde, letten op wat je drinkt en het nemen van geestelijke rust.

Tijdens dit proces worden gifstoffen afgevoerd, belangrijke voedingsstoffen aangevuld en de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam aanzienlijk verlaagd. Een korte periode van bezinning, die je lichaam en geest de kans geeft om een grote schoonmaak te houden waardoor je als de periode van sociale onthouding voorbij is, je nieuwe energie hebt om je plannen tot uitvoer te brengen.

15 tips voor een natuurlijke detox

1. Drink meer water.

Zorg ervoor dat je minimaal 2-2,5 liter per dag drinkt, waarvan minimaal 1,5 liter water. Zuiver je water door middel van een Brita filter of drink Spa blauw.

2. Drink kruidenthee.

Brandnetel: ondersteunt ontgifting, bevat ijzer en vitamine C waardoor het goed opneembaar is en bevat silicium. Paardenbloem: werkt lever ondersteunend en bevordert spijsvertering. Lindebloesem: ondersteunt slijmvliezen; is ontstekingsremmend en vochtafdrijvend. Groene thee: veelvoud aan werking, waaronder weerstand verhogend en stres verlagende werking

3. Gebruik appelciderazijn.

Drink voor elke ochtendmaaltijd en elke avondmaaltijd het volgende drankje met appelciderazijn: 2 eetlepels biologische appelciderazijn, 2 eetlepels Manuka honing & 1 glas water (250 ml). Het azijnzuur in de appelazijn verzorgt het maag-darmstelsel, bevordert de spijsvertering, rekent af met parasieten en herstelt de zuurgraad van het lichaam.

4. Bouw 1 dag in dat je alleen maar sap drinkt.

Gelijke delen van biologische bleekselderij, appel en komkommer in schil. Drink elke 2 uur minimaal een glas van 300 ml. Bleekselderij heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Dit komt doordat er polyacetyleen en luteoline in zit. Ook heeft het een vocht afdrijvende en reinigende werking. Appel zorgt voor de noodzakelijke natuurlijke suikers zodat je voldoende energie blijft houden en komkommer is rijk aan vitamine A, C, K, magnesium, silicium en kalium.

5. Stap over op 100% biologische voeding gedurende je detoxdagen.

6. Verhoog de inname van groente en fruit.

Eet minimaal 500 gram groente en fruit gedurende de dag.

7. Beperk het eten van vlees.

Bottensoep of kippensoep mag wel, mits biologisch.

8. Ondersteun je lever met s-acetyl-l-glutathion.

Glutathion wordt ook wel de moeder van de anti-oxidanten genoemd. Het is de belangrijkste lichaamseigen stof die het lichaam inzet om gifstoffen waar wij continu aan worden blootgesteld onschadelijk te maken.

9. Neem elke dag Omega3 olie van een goede kwaliteit.

Dit helpt om de vetzuurbalans te verbeteren waardoor je cellen en met name je celmembraam optimaal kunnen functioneren.

10. Begin en eindig de dag met ademhalingsoefeningen.

Neem de tijd om naar binnen te keren en om vanuit verbonden bewustzijn de dag te beginnen en te beëindigen. Goede ademhaling zorgt voor een verhoogde zuurstofspiegel waardoor het lichaam efficiënter energie zal opwekken en sneller zal herstellen.

11. Ga naar buiten om elke dag minimaal een half uur te wandelen.

Wandelen is ontspannend en stress verlagend en zorgt ervoor dat je niet de hele dag binnen zit.

12. Doe aan Yin yoga.

Yin Yoga zorgt voor ontspanning op bindweefselniveau en strekt de meridianen die zorgen voor een effectieve detox en meer energie. Online (bijvoorbeeld op Youtube) zijn er meer dan voldoende lessen te vinden die je gewoon vanuit je eigen kamer kan volgen.

13. Ga vroeg naar bed.

Doe aan omgekeerd uitslapen. De uren voor 12 uur ‘s nachts tellen dubbel qua slaap. Nacht is de tijd van Yin en neem tijdens deze kuur de tijd om je Yin te voeden.

14. Doe een leverpakking om je lever te helpen afvalstoffen af te voeren.

Ga hiervoor op bed liggen. Leg een handdoek op je onderlaken om eventuele olie op te vangen. Smeer je gebied onder de ribbenboog in met castorolie. Leg daarop losjes een oude theedoek. Leg hierop een heet waterkruik: eventueel een handdoek erover. Ga helemaal onder een deken liggen. Na een half uur de kruik en theedoek verwijderen en de plaats kort nadeppen met een koud washandje om de poriën te laten sluiten. Daarna slapen of rusten.

15. Gebruik in huis natuurlijke schoonmaakproducten.

In Amerikaanse studies is aangetoond dat groene zeep, water en azijn minstens even goed -zo niet beter- schoonmaken als de chemische huishoudproducten met hun vermeende antibacteriële werking.

Met deze vuistregels is het ook voor jou de komende tijd mogelijk om op een eenvoudige manier, die makkelijk vol te houden is, een natuurlijke detox te doen.

Detox jij ook mee?

Deel deze blog via:

Geef een antwoord